Ζυμαρικά με φυσική βαφή
Όλοι αγαπάμε τα dumplings σε κάθε τους μορφή! Αυτά τα ακαταμάχητα μικρά πουγκιά ζύμης με λαχταριστές γεμίσεις είναι ένα πιάτο που δύσκολα του αντιστέκεται κανείς.
Εμείς προτιμούμε να τους δίνουμε χρώμα με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας υλικά όπως σπανάκι, παντζάρι, μωβ λάχανο ή κουρκουμά. Έτσι, τα φυλλαράκια ζύμης, αποκτούν ζωηρές αποχρώσεις που μοιάζουν με μικρά λουλούδια στο πιάτο.

Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού χυμός παντζάρι
- 1/4 κουταλάκι χυμό καρότου
- 1/4 φλιτζάνι νερό σε θερμοκρασία δωματίου εάν χρειάζεται
Για τη γέμιση:
- 1/2 φλιτζάνι γαρίδες
- 1 φλιτζάνι σφιχτό τόφου θρυμματισμένο
- 2 κ.γ Τζίντζερ ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Οδηγίες:
- Ανακατεύουμε το αλεύρι, το χυμό παντζαριού, το αλάτι και αρκετό νερό ώστε να δημιουργήσουμε μια μέτρια σφιχτή ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Ανακατεύουμε το τόφου, τις γαρίδες, το τζίντζερ, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το όλιανδρο και αλατοπιπερώνουμε.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα. Με ένα κουπάτ κόβουμε στρογγυλούς κύκλους.
- Γεμίζουμε κάθε κύκλο με λίγη γέμιση και κλείνουμε προσεκτικά τις άκρες.
- Τοποθετούμε τα dumplings στον ατμομάγειρα και τα ατμίζουμε για 12–15 λεπτά.
* Σερβίρετε με σάλτσα σόγιας, σάλτσα τσίλι ή οποιαδήποτε ασιατική σάλτσα της προτίμησης σας.
Καλή απόλαυση! 🥢
![]() |
![]() |
![]() |
Υλικά για τη ζύμη: Αυτά τα dumplings γίνονται με απλά και φυσικά υλικά. Για το εξωτερικό περιτύλιγμα χρειάζονται μόλις τέσσερα συστατικά: αλεύρι ολικής αλέσεως, αλάτι, καθώς και χυμός παντζαριού ή καρότου για το χρώμα.
Πώς να φτιάξετε τη ζύμη:
Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη, χρησιμοποιούμε ένα φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη παντζαριού, λίγο αλάτι και αρκετό νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει μέτρια σφιχτή υφή και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα. Καλό είναι να τη διατηρούμε τυλιγμένη σε μεμβράνη μέχρι τη στιγμή που θα την ανοίξουμε, ώστε να παραμείνει αφράτη.
Πώς να σερβίρετε τα Dumplings: Μας αρέσει να σερβίρουμε αυτά τα χρωματιστά ζυμαρικά με μια ελαφριά σάλτσα σόγιας και λίγη πικάντικη σάλτσα. Ταιριάζουν εξίσου υπέροχα με γλυκιά σάλτσα τσίλι, σάλτσα κρεμμυδιού, λάδι τσίλι ή οποιαδήποτε άλλη σάλτσα προτιμάτε.
Σχετικά με τα Dumplings: Τα ζυμαρικά (dumplings) είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο. Στην ασιατική κουζίνα, πρόκειται για λεπτές στρώσεις ζύμης που κλείνουν μέσα τους μια νόστιμη γέμιση. Αν και τα πιο γνωστά είναι αλμυρά, μπορούν να γίνουν και γλυκά.
Αφού γεμιστούν και κλείσουν προσεκτικά, τα ζυμαρικά μπορούν να βραστούν, να μαγειρευτούν στον ατμό ή να τηγανιστούν. Η βασική ζύμη φτιάχνεται παραδοσιακά με τρία απλά υλικά : αλεύρι, νερό και αλάτι. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές με διαφορετικά άλευρα, όπως άμυλο ταπιόκας, αλεύρι ολικής αλέσεως ή σιμιγδάλι.
Είναι ένα από τα πιο ευέλικτα πιάτα της παγκόσμιας κουζίνας, με άπειρους συνδυασμούς τόσο στη ζύμη όσο και στη γέμιση.
Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και φτιάξτε τα δικά σας μοναδικά ζυμαρικά!