Τι σημαίνει πραγματικά «Αργή Σύνθλιψη»;

Η εξαγωγή χυμού με την μέθοδο της αργής σύνθλιψης, βασίζεται κυρίως στον τρόπο που λαμβάνουμε τον χυμό.

Πιο συγκεκριμένα με την μέθοδο της αργής σύνθλιψης, τα φρούτα και τα λαχανικά πιέζονται απαλά για να βγει ο χυμός, όπως ακριβώς γινόταν παραδοσιακά στην παραγωγή κρασιού.

Παλαιότερα (και ακόμα και σήμερα κάπου) τα σταφύλια πατιόνταν απαλά, ακόμα και με τα πόδια, για να βγει ο χυμός τους. Αυτή η μέθοδος είναι όσο το δυνατόν πιο φυσική και βοηθά να διατηρηθεί η φυσική γλύκα και ποιότητα των σταφυλιών. Ο χυμός που προκύπτει χρησιμοποιείται ως βάση για την παρασκευή του κρασιού.

Συνοπτικά, η αργή σύνθλιψη είναι μια αργή διαδικασία δύο σταδίων, στην οποία ο χυμός εξάγεται κάτω από εξαιρετικά υψηλή πίεση (έως και 3 τόνους) και χωρίς αύξηση της θερμοκρασίας.

Το αποτέλεσμα είναι ένας χυμός με σημαντικά υψηλότερη συγκέντρωση βιταμινών, μετάλλων και ενεργών ενζύμων σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο τρόπο αποχύμωσης.

▽▽▽

Nιώστε Ευεξία

Όλες οι βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα και τα λαχανικά παραμένουν ακέραια στον χυμό που παράγεται με αποχυμωτή αργής σύνθλιψης.

Ο χυμός αργής σύνθλιψης είναι η απόλυτη επιλογή για όσους θέλουν να απολαμβάνουν τα μέγιστα οφέλη από τα φρούτα και τα λαχανικά τους.

Σε αντίθεση με τους κοινούς φυγοκεντρικούς αποχυμωτές, που παράγουν θερμότητα και καταστρέφουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και τα ένζυμα, ο αποχυμωτής αργής σύνθλιψης διατηρεί ζωντανά όλα τα ευαίσθητα στη θερμότητα θρεπτικά στοιχεία, προσφέροντάς σας έναν θρεπτικό χυμό γεμάτο γεύση και φρεσκάδα σε κάθε γουλιά.

_
Επένδυση για την υγεία σας
▽▽▽

Αποχυμωτές αργής σύνθλιψης VS φυγοκεντρικών

Ήδη γνωρίζουμε τα βασικά για την αργή σύνθλιψη. Τώρα ας δούμε πώς αυτή η τεχνολογία κάνει τη διαφορά. Ο κοχλίας σύνθλιψης μέσα στον αποχυμωτή περιστρέφεται με περίπου 52 στροφές ανά λεπτό (rpm), μια ταχύτητα που μοιάζει με τη φυσική μάσηση. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζονται αποχυμωτές αργής σύνθλιψης ή ψυχρής συνθλιψης, καθώς διατηρούν ζωντανά όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς να “θερμαίνουν” το χυμό.

Αντίθετα, οι φυγοκεντρικοί αποχυμωτές λειτουργούν με μεταλλικές λεπίδες που φτάνουν έως και τις 12.000 rpm, μια διαδικασία γρήγορη, αλλά επιζήμια για τις βιταμίνες και τα μέταλλα, λόγω της θερμότητας που παράγεται. Το αποτέλεσμα; Χυμοί με μειωμένη θρεπτική αξία και λιγότερη φρεσκάδα.

Επιλέγοντας έναν αποχυμωτή αργής σύνθλιψης, επενδύετε στην ποιότητα, τη γεύση και την υγεία σας.

Ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό: Οι γρήγορα περιστρεφόμενες λεπίδες τεμαχίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά, προκαλώντας οξείδωση και παράγοντας θερμότητα λόγω της υψηλής ταχύτητας. Αυτό οδηγεί στην καταστροφή των ευαίσθητων στη θερμοκρασία βιταμινών, πριν καν ο χυμός φτάσει στο ποτήρι σας.

Το αποτέλεσμα; Ένας αραιός, αποχρωματισμένος χυμός που διαχωρίζεται πολύ γρήγορα (το νερό ξεχωρίζει από τις διαλυτές ίνες λόγω της μεθόδου εκχύλισης) και γι’ αυτό πρέπει να καταναλωθεί άμεσα για να διατηρήσει τη φρεσκάδα και τα θρεπτικά του συστατικά.

_

Ενώ οι φυγοκεντρικοί (γρήγοροι) αποχυμωτές τεμαχίζουν και αλέθουν στις 12.000 rpm περίπου, οι αργής σύνθλιψης (αργοί) αποχυμωτές πιέζουν και συνθλίβουν στις 50-60 rpm.

▽▽▽

Τι γίνεται με τις Ἰνες;

Δύσκολα θα καταναλώναμε 10 καρότα, 1 ολόκληρο παντζάρι, 3 μήλα, 1 λεμόνι και λίγο τζίντζερ ολόκληρα, όχι μόνο λόγω της μεγάλης ποσότητας, αλλά και επειδή θα επιβάρυναν τη διαδικασία της πέψης. Με έναν αποχυμωτή αργής σύνθλιψης όμως, μπορούμε να απολαύσουμε όλο αυτό το θρεπτικό μείγμα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, έχοντας όλα τα οφέλη της φύσης συγκεντρωμένα στο ποτήρι μας. Ταυτόχρονα, αφαιρούμε τις αδιάλυτες (μη διασπώμενες) ίνες, απαλλάσσοντας το στομάχι από επιπλέον κόπο.

Ας δούμε όμως λίγα πράγματα για τις φυτικές ίνες και τη σημασία τους.

Είναι ευρέως γνωστό πως οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του οργανισμού και τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά, προσλαμβάνουμε σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη;

Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε διαλυτές και αδιάλυτες. Οι διαλυτές, όπως λέει και το όνομά τους, διαλύονται στο νερό και τρέφουν τα κύτταρα του οργανισμού μας, ενώ οι αδιάλυτες δεν διαλύονται και βοηθούν στην καλή λειτουργία και τον φυσικό καθαρισμό του παχέος εντέρου. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη και από τα δύο είδη για να λειτουργεί σωστά.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι αυτές που πραγματικά μας τρέφουν καθώς περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και καλά άλατα, δηλαδή όλα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία και επιβίωση των κυττάρων μας.

Με έναν αποχυμωτή Kuvings, αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος των αδιάλυτων φυτικών ινών από τα φρούτα και τα λαχανικά, κάτι που δεν χρειάζεται να σας προβληματίζει.

Αντιθέτως! Η πούλπα που μένει είναι τόσο στεγνή και καθαρή, που μπορείτε εύκολα να τη χρησιμοποιήσετε, για να φτιάξετε νόστιμα crackers, να εμπλουτίσετε pancakes, σπιτική granola ή ό,τι άλλο φανταστείτε.

Τώρα που ξέρετε πώς να αξιοποιείτε σωστά την πούλπα, μπορείτε να φτιάχνετε τους χυμούς σας ξέγνοιαστα, χωρίς τύψεις για τις ίνες που «χάνονται» και φυσικά χωρίς σπατάλη.

Δες εδώ συνταγές με την πούλπα

_

Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι εκείνες που τρέφουν πραγματικά τον οργανισμό μας. Είναι εύπεπτες, περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και παραμένουν αναλλοίωτες στον χυμό αργής σύνθλιψης. Από την άλλη πλευρά, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι πιο δύσπεπτες και συνδέονται με κινητικότητα του εντέρου, αλλά σε έναν χυμό μπορούν να επιβαρύνουν το στομάχι ή να κάνουν την πέψη πιο απαιτητική.

Με την αποχύμωση αργής σύνθλιψής, κρατάτε το καλύτερο από τα φρούτα και τα λαχανικά: τα θρεπτικά συστατικά που αφομοιώνονται εύκολα, χωρίς να ταλαιπωρείτε ο οργανισμός μας.

▽▽▽

Ο χυμός αργής σύνθλιψης μπορεί να αποθηκευτεί.

Καθώς η εξαγωγή έχει γίνει με την μέθοδο της αργής σύνθλιψης, εκτός από καλύτερη γεύση και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, μπορείτε να αποθηκεύσετε τους αγαπημένους σας χυμούς στο ψυγείο για 3 ημέρες.

Αυτό συμβαίνει επειδή το οξυγόνο δεν αναρροφάται στον αποχυμωτή για να παραχθεί ο χυμός, επομένως έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ψυγείο.

Αποτελώντας έναν πολύ καλό τρόπο για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή σας και να εξοικονομήσετε χρόνο, χρήμα και ενέργεια.

Ο χυμός αργής σύνθλιψης μπορεί να παρασκευαστεί σε μεγαλύτερες ποσότητες και να αποθηκευτεί στο ψυγείο, μέχρι να τον χρειαστείτε.

_
Ελλείψει οξείδωσης ο φρέσκος χυμός αργής σύνθλιψης μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες.