Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίζονται όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Υπάρχουν μερικές φλούδες που μπορούν να διατηρηθούν και άλλες που πρέπει να  αφαιρούνται.

Φλούδες Φρούτων και Λαχανικών: Να Τις Αφήνετε ή Όχι;

Η μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών μπορεί να μπερδέψει, ειδικά για αρχάριους. Ποια πρέπει να ξεφλουδιστούν και ποια να μείνουν με τη φλούδα; Με λίγη καθοδήγηση, μπορείτε να κάνετε σωστές επιλογές και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά.

Σημεία που πρέπει να σκεφτείτε:

  1. Πόσο παχιά είναι η φλούδα;
  2. Έχει οφέλη για την υγεία η φλούδα του συγκεκριμένου φρούτου ή λαχανικού;
  3. Πώς θα επηρεάσει η φλούδα τη γεύση του χυμού;
  4. Πώς θα επηρεάσει η φλούδα την αποτελεσματικότητα του αποχυμωτή;

Με λίγες απλές συμβουλές, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη φλούδα για μια πιο θρεπτική και νόστιμη εμπειρία χυμού.

 


Φρούτα και λαχανικά που δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα:

🍏 Φρούτα

  • Μήλα
  • Βερίκοκο*
  • Μούρα
  • Κεράσια*
  • Σταφύλια
  • Λεμόνι
  • Lime
  • Νεκταρίνι*
  • Ροδάκινο*
  • Αχλάδι
  • Δαμάσκηνο*
  • Ντομάτα
  • Καρπούζι

 

🥕 ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  • Παντζάρι
  • Καρότο
  • Τζίντζερ
  • Ραπανάκια
  • Ραπανάκι
  • Κουρκούμας
  • Γογγύλι
  • Πιπεριά
  • Μελιτζάνα
  • Κολοκύθι
  • Αγγούρι

 

Σχετικά με τη γεύση:

Φρούτα όπως μήλα, σταφύλια και μούρα συχνά καταναλώνονται με τη φλούδα τους, και το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς. Η φλούδα μπορεί να ενισχύσει τη γεύση και τη θρεπτική αξία. Το ξύσμα λεμονιού, για παράδειγμα, δίνει πικάντικη και αναζωογονητική γεύση, ενώ πολλές φλούδες προσθέτουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά.

Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στην ιδέα ότι πολλές φλούδες φρούτων περιέχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά και γεύση, καθιστώντας τες μια πολύτιμη και νόστιμη προσθήκη στους χυμούς σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα θρεπτικά οφέλη και να απολαύσετε όλο το φάσμα των γεύσεων που προσφέρουν τα φρούτα.

Οφέλη για την υγεία:

Οι φλούδες φρούτων και λαχανικών είναι πλούσιες σε ενώσεις που ενισχύουν την υγεία, με επίπεδα αντιοξειδωτικών έως και 328 φορές υψηλότερα από αυτά που περιέχει ο πολτός. Η διατήρηση της φλούδας, για παράδειγμα στα μήλα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη βιταμινών Κ, Α και C, καθώς και ασβεστίου και καλίου. Αν και δεν μεταφέρονται όλα τα θρεπτικά συστατικά στον χυμό, η φλούδα προσφέρει μια πολύτιμη ενίσχυση θρεπτικών στοιχείων.

Το πάχος  της φλούδας: 

Ορισμένα συστατικά, όπως τα αχλάδια, τα καρότα και το τζίντζερ, έχουν λεπτές φλούδες που δεν φράζουν τον αποχυμωτή. Γνωρίζοντας αυτό, μπορείτε να απλοποιήσετε τη διαδικασία παρασκευής χυμού αφήνοντας τις φλούδες, εξοικονομώντας χρόνο και προσπάθεια. Φροντίστε πάντα να πλένετε καλά τα προϊόντα και να αφαιρείτε τυχόν κατεστραμμένα μέρη πριν το χυμό.

🍉 ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Το καρπούζι, παραδόξως, μπορεί να αποχυμωθεί μαζί με την παχιά φλούδα του, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η φλούδα του είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες C, Α και Β6, κάλιο και ψευδάργυρο, και αποτελεί μια χαμηλών θερμίδων πηγή ενέργειας. Περιέχει επίσης χλωροφύλλη, κιτρουλίνη, λυκοπένιο, αμινοξέα, φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις, καθιστώντας την μια ιδιαίτερα θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας.

Για πιο γλυκιά γεύση, μπορείτε να αφήσετε λίγη κόκκινη σάρκα όταν φτιάχνετε χυμό με φλούδα καρπουζιού.

 


 

Τι γίνεται με τα κουκούτσια;*

Μεγάλοι σπόροι ή κουκούτσια πρέπει να αφαιρούνται.  

Τα φρούτα με μικρούς σπόρους όπως λεμόνια, ντομάτες και κολοκυθάκια μπορούν να αποχυμωθούν χωρίς αφαίρεση σπόρων και κουκουτσιών, ανάλογα την προτίμηση. 


 

 


Χρειάζονται Ξεφλούδισμα:

🍏 Φρούτα

  • Πεπόνι
  • Καλαμπόκι
  • Πορτοκάλι
  • Γκρέιπφρουτ
  • Παπάγια*
  • Μάνγκο*
  • Ρόδι
  • Ακτινίδια
  • Λίτσι*
  • Passion Fruit 
  • Dragon Fruit

 

🥕 ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  • Σέλινο
  • Σκόρδο
  • Jicama
  • Κρεμμύδι
  • Κολοκύθι*
  • Γογγύλι
  • Γλυκοπατάτα

 

Πολλά είδη στη λίστα έχουν χοντρές και ινώδεις φλούδες, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τον αποχυμωτή. Καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε φράξιμο ή διακοπή, επηρεάζοντας αρνητικά τη συνολική απόδοση του αποχυμωτή.

 

Πέρα από το πάχος, η τραχιά υφή της φλούδας ενός φρούτου ή λαχανικού μπορεί να παρουσιάσει προκλήσεις κατά τη διαδικασία καθαρισμού.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρέσετε εντελώς τις ανεπιθύμητες χημικές ουσίες και τη βρωμιά από φλούδες με τραχιά υφή. Εάν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον ενδελεχή καθαρισμό της φλούδας, καλό είναι να είστε προσεκτικοί και να την αφαιρέσετε πριν το χυμό.

Αυτό εξασφαλίζει μια καθαρότερη και ασφαλέστερη διαδικασία προετοιμασίας του χυμού σας.

 

Γεύση

Παρά τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν οι φλούδες, η πικρή γεύση τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γεύση του χυμού σας. Όταν χρησιμοποιείτε φρούτα ή λαχανικά χωρίς να τα ξεφλουδίσετε, η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά της φλούδας αναμειγνύονται με τον χυμό, προσθέτοντας θρεπτική αξία αλλά και πικρία.

Αν η πικρή γεύση δεν είναι επιθυμητή, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο ξεφλούδισμα των συστατικών για να έχετε έναν πιο νόστιμο και ισορροπημένο χυμό.

 

🍍 ΤΙ Γίνεται με τον ανανά;

Η απόφαση για το ξεφλούδισμα του ανανά εξαρτάται από μερικούς παράγοντες. Αν και η φλούδα είναι παχιά, συνήθως δεν φράζει τον αποχυμωτή. Το κυριότερο πρόβλημα προκαλείται από τον μαλακό πολτό που μπορεί να μπλοκάρει το φίλτρο. Η σκληρή φλούδα του ανανά βοηθά στην ώθηση του πολτού μέσα από το φίλτρο.

Για καλύτερα αποτελέσματα, εναλλάσσετε μαλακά και σκληρά συστατικά κατά την παρασκευή του χυμού. Η φλούδα του ανανά δεν είναι ιδιαίτερα πικρή και μπορεί να συμπεριληφθεί χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση. Παράλληλα, προσφέρει βιταμίνη C και βρομελίνη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχοντας αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Έτσι, ο χυμός ανανά με τη φλούδα του είναι ασφαλής και θρεπτικός.

Παρόλο που ο χυμός με φλούδα ανανά είναι εφικτός, όπως φαίνεται στο βίντεο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη διαδικασία προετοιμασίας. Η φλούδα του ανανά έχει τραχιά υφή και μπορεί να δυσκολεύει τον καθαρισμό. Αν δεν θέλετε να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο στον καθαρισμό, συνιστάται να ξεφλουδίζετε τον ανανά πριν τον χυμό.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο απόφραξης κατά το χυμό ενός αποφλοιωμένου ανανά, μπορείτε να χυμοποιήσετε πρώτα τον μαλακό πολτό και να αφήσετε τον σκληρό πυρήνα τελευταίο ή να τον χυμοποιήσετε μαζί με άλλα σκληρά συστατικά. Η σφιχτή υφή του πυρήνα και άλλων σκληρών συστατικών βοηθά στην ώθηση του μαλακού πολτού μέσα από το φίλτρο, μειώνοντας την πιθανότητα βουλωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον χυμό ανανά, μπορείτε να ανατρέξετε στην ανάρτησή μας στο ιστολόγιο "Πώς να κάνετε χυμό ανανά" για επιπλέον συμβουλές και οδηγίες.

Βασικός Κανόνας:

Εάν το συστατικό σας δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν τον οδηγό και δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να το ξεφλουδίσετε ή όχι, δοκιμάστε να ακολουθήσετε αυτήν τη συμβουλή:

👍🏻 Τρώτε κανονικά με τη φλούδα = χωρίς φλούδα

👎🏻 Τρώτε κανονικά με το peel off = ξεφλουδίζω

 

ΑΝΑΦΟΡΕΣ: www.kuvingsusa.com

webdesign nuc